RNK SPLIT

Posjetite stranice kluba na poveznici

Iako postoje zapisi da se nogomet u Gradištu igrao već 30-ih godina 20. stoljeća, klub nije osnovan sve do 1947. godine. No, i ta je godina upitna, jer zbog nepostajanja klupske arhive, nemoguće je utvrditi kada je održana osnivačka skupština i gdje i kada su odobrena prva pravila kluba. O osnutku kluba te godine svjedoči samo usmena predaja i monografija NK Graničar Županja, pa se ta godina uzima kao godina osnutka.
Zbog manjka vjerodostojnih podataka ne može se utvrditi ime koje je dato klubu, no smatra se da te to bilo ime “FAS Slavonac”, iako neki tome proturiječe. Zanimljivo je da su skoro svi nogometni klubovi formirani poslijeDrugog svjetskog rata nosili ime koje je proklamiralo bratstvo i jedinstvo, slogu, napredak i slično, a jedna od rijetkih iznimaka bio je klub Slavonac. Nisu poznati idejni začetnici imena kluba, no smatra se da je dato u inat onima koji su u vremenima poraća zatomljavali sve domaće i hrvatsko.
Osnovan je 16. travnja 1912. godine u Splitu pod imenom “Anarh”, u Plinarskoj ulici u Velom Varošu – u kući na broju 7. Službeno se uspijeva registrirati 25. srpnja 1912. godine. Samo ime kluba govori o prisutnosti ideje anarhizma među siromašnim pučanstvom – radnicima i težacima, a pogotovo kod tadašnje napredne omladine.

Za osnivača kluba uzima se Šimun Rosandić koji je jednom prilikom izjavio:

” Mi učenici Muške zanatske škole – maranguni – odlučili smo osnovati nogometni klub. Igrali smo za gušt, ali i iz protesta prema svakom zlu. Dugo smo smišljali kako dati ime klubu, meni je prvome palo napamet ime – Anarhist! Poslin smo ga skratili u Anarh. Učinilo mi se da je to najbolje ime, jer je ono u sebi imalo i – ništo drugo! A šta drugo? E, neka to drugi misle! “.

RNK Split – koji je sljednik Anarha, često zovu “mlađi” nogometni klub u Splitu jer je osnovan godinu dana poslije Hajduka. Anarh je igrao na Musinoj livadi gdje su se učenici Zanatske škole i inače okupljali.

rnksplit