NK Široki Brijeg

Posjetite stranice kluba na poveznici

U proljeće 1948. u kući Luce Zeljko održana je utemeljiteljska Skupština Nogometnog kluba Borak (klub je dobio ime po izvoru rijeke Lištice). Skupštini su nazočili: Božo Kvesić, Jure Zadro Dido, Jure Sopta, Luka Ljubičić, Tomislav Šremer, Niko Buntić, Zvonimir Buntić, Zdravko Peštić, Ante Božić Zema, Vlado Topić, Nikola Pažin, Stanko Begić, Stanko Kraljević Zgodić, Jozo Ćavar Brico, Franjo Vican Lonđo i Tonćo Penavić. Za prvog predsjednika imenovan je Božo Kvesić. Prva garnitura dresova bila je plave, a gaćice bijele boje, tako su rođene i klupske boje zadržane i dan-danas. Za prvu momčad Borka igrali su: Jure Sopta, Jozo Ćavar Brico, Franjo Vican Lonđo, Jure Zadro Dido, Nikola Pažin, Pavle Zeljko Paško, Karlo Penavić, Tihomir Banožić, Drago Šušak, Božo Kvesić, Alija Kajić, Miljenko Perkušić, Tomislav Šremer, Jakov Miljković Njuko, Luka Ljubičić…
Već iduće godine (1949.) klub mijenja ime u NK Boksit i s igrališta na Puringaju seli se na igralište na Trnu. Godinu dana kasnije (1950.), mijenja i ime i igralište – igrači se vraćaju na Puringaj i igraju pod imenom NK Lištica. NK Lištica 50-ih godina nastupa u tadašnjoj Oblasnoj ligi Hercegovine, od 1953. igra na Pecari, a u srpnju 1957. mijenja ime u NK Mladost. Od sezone 1962/63. Mladost igra u Hercegovačkoj zoni i u tom natjecanju pobjeđuje 1972/73. Ante Pavlović, Marinko Ćužić, Vlado Pinjuh, Zdravko Leko, Franjo Džidić, Božo Mandić, Miljenko Ćužić, Mario Hrkać, Žarko Skoko, Ante Banožić i Vlado Hrkać pod vodstvom trenera Franje Džidića „pomeli“ su konkurenciju i ostvarili veliki uspjeh, došavši na prag plasmana u Drugu ligu Jugoslavije. Mladost, međutim, nakon doigravanja protiv Bosne ne uspijeva ući u pa jednu sezonu igra u Republičkoj ligi BiH, trećem stupnju natjecanja u bivšoj državi.

Sljedećih nekoliko sezona Mladost je uvijek pri vrhu Hercegovačke lige, da bi se 1979. plasirala u Regionalnu ligu BiH – Jug. U tom rangu natjecanja Mladost igra sve do Domovinskog rata, a najbolji rezultat polučila je 1980., osvojivši peto mjesto pod vodstvom trenera Miroslava Kordića.

U veljači 1991. klub mijenja ime u NK Mladost-Dubint. Republička liga BiH – Jug raspada se na pola sezone u ratnoj 1992. Prva liga Herceg-Bosne starta 20. travnja 1994. podijeljena u dvije skupine, igra se samo proljetni dio. Kao pobjednik Sjeverne skupine Mladost-Dubint u finalu igra protiv pobjednika Južne skupine, mostarskoga Zrinjskog. U prvoj utakmici Pod Bijelim brijegom 26. lipnja 1994. bilo je 0:0, a u uzvratu 3. srpnja 1994. pred 4.000 gledatelja na Pecari Mladost-Dubint zgoditkom Marija Marušića slavi 1:0 i osvaja povijesni trofej koji je nogometnu povijest Širokog Brijega usmjerio europskim dosezima. Trener je bio Žarko Barbarić, a za Mladost-Dubint su igrali: Vasilj, Prusina, Lončar, Slišković, Banožić, Bubalo, A. Marušić, Ačkar, M. Marušić, Prskalo, Zovko.

Sezonu kasnije ponovno se Prva liga Herceg-Bosne igra u dvije skupine, a Mladost Dubint je u finalu s dvije pobjede (2:0 i 1:0) bolja od Kiseljaka. U sezoni 1995/96., Mladost Dubint mijenja ime u NK Široki Brijeg (1. listopada 1995.), a protiv Kostrča treći put za redom osvaja titulu prvaka Herceg-Bosne. Još dva trijumfa uslijedila su u iduće dvije sezone – 1996/97. i 1997/98., čime je zaokružen fenomenalan niz od pet uzastopnih titula prvaka Herceg-Bosne. Nakon pet godina dominacije Široki Brijeg je drugi, a potom treći. Sedam godina igrala se Prva liga Herceg-Bosne u kojoj je Široki Brijeg u 164 utakmice ostvario čak 115 pobjeda, postigavši 458 i primivši samo 83 gola.

U svibnju 1998. prvi put igra se doigravanje klubova iz Federacije Bosne i Hercegovine, koje je vodilo u Europu. Također, to je godina velikog jubileja kluba – 50 godina djelovanja. Široki je pred 20.000 gledatelja na stadionu Pod Bijelim brijegom nes(p)retno izgubio od Sarajeva 0:1, pa ni visoka pobjeda nad Čelikom (6:1) nije bila dovoljna, jer su Sarajevo i Čelik odigrali 1:1.

Premier liga BiH startala je 2000. godine, a Široki Brijeg je prvu sezonu završio na sedmom mjestu. No, već u sljedećoj Široki je osvojio drugo mjesto i tako prvi put osigurao nastup u UEFA-inim natjecanjima. Povijesnu, premijernu europsku utakmicu igra 15. kolovoza 2002. u kvalifikacijama Kupa UEFA-e protiv slovačkog Seneca i pobjedama 2:1 i 3:0 osigurava nastup u 1. kolu spomenutog natjecanja protiv češke Sparte. Trener je bio Ivo Ištuk, strijelac oba gola u prvoj utakmici bio je Miro Katić, a uz njega još su igrali: Melher, Kurtović, Radovanić, Đuričić, Lončar, Sablić (Ćorić), Bajkuša, A. Hrgović (Musa), Katić i M. Hrgović.

Velik uspjeh Široki Brijeg je ostvario u sezoni 2003/04., okitivši se po prvi put titulom prvaka Bosne i Hercegovine. Za Široki su igrali: Melher, Lacić, Režić, Đuričić, Šimić, Bajkuša, Tabi, Bajano, Abramović, Erceg, Tabi, Juričić, Ivić, Marić, Dujmović, Šilić, Kožul…, a trener je bio Ivo Ištuk. Naslov je donio i prvi nastup u kvalifikacijama za Ligu prvaka. Najbolji europski rezultat „Plavo-bijeli“ su ostvarili u sezoni 2005/06., kada su u pretkolima eliminirali Teutu i Zetu te, kao jedini od hrvatskih i b-h predstavnika, izborili dvoboj s Baselom u 1. kolu Kupa UEFA-e. Ova sezona bit će upamćena i po osvajanju druge titule prvaka BiH.

Kup BiH Široki Brijeg, pak, osvaja 2007. i 2013. Prvi puta Široki Brijeg je bio bolji od Slavije (1:1, 1:0), a drugi puta od Željezničara (1:1, 1:1 – 6:5). Godine 2007. pobjednički pokal podigli su (trener Ivica Kalinić): Vasilj, Anić, Kovačić, Topić, Krivić, Ronielle, Papić, Wagner, Šilić, Karoglan, Abramović, Landeka, Bubalo, Celson… Šest godina kasnije trener je Slaven Musa, a igrali su: Bilobrk, Ljubić, Džidić, Ješe, Bertoša, Zlomislić, Ivanković, Ćorić, Wagner, Roskam, Kordić, Šilić, Landeka, Serdarušić…

Mlađi naraštaji Širokog Brijega također su bilježili vrhunske rezultate. Juniori su osvojili titule prvaka BiH 2004., 2006. i 2011., a pobjednici Kupa bili su 2011. i 2013. Kadeti su bili prvaci 2007. godine…